Hygrophorus marzuolus – marčna polževka

marčna polževka

Hygrophorus marzuolus – marčna polževka

ostala imena: marčnica, marčevka, podmahovka 

Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres., Atti Acad. Agiato Rovereto 2: 3 (1893)


OPIS: Hygrophorus marzuolus – marčna polževka

Klobuk: 3-2 cm v premeru, sprva izbočen, pozneje sploščen, s suho žarkasto vlaknato površino, v različnih odtenkih od svetlosive do temno sive barve ali bel, če je pokrit z listjem.

Trosovnica: lističi debeli, pri mladi gobi beli in gosti, pozneje sivi in redki, razvejičeni, poraščeni po betu.

Bet: 4-8 x 1,2-3cm, kratek, debel, bel ali siv, raven ali ukrivljen, poln.

Meso: mlado mehko in krhko, pozneje nekoliko vlaknato, belo, v klobuku sivkasto, okus prijeten; vecje kolicine marčnic imajo vonj po sečni kislini, ki s kuhanjem izgine

Čas rasti:  od februarja do aprila

Rastišče: listnat in iglast gozd, pogosto pod mahom

V času, ko rastejo marčnice, ni druge podobne gobe, s katero bi jo zamenjali.

VIR: Naše gobje bogastvo (Zlata Stropnik, Bogdan Tratnik, Gabrijel Seljak)

Objave na drugih spletnih straneh:


FOTO: ČRT ŠUŠTAR

Poganci, 02. 03. 2020 Foto Mitja Novak