Imperator torosus – težki velegoban

težki goban

Imperator torosus – težki velegoban

Imperator torosus (Fr.) Assyov, Bellanger, Bertéa, Courtec., Koller, Loizides, G. Marques, J.A. Muñoz, Oppicelli, D. Puddu, F. Rich. & P.-A. Moreau, Index Fungorum 243: 1 (2015)


OPIS: Imperator torosus – težki velegoban

KLOBUK: 10-20 cm v premeru, poloblast, rumen ali usnjeno rjav, vinsko rdeče lisast na dotik zelo hitro pomodri.

Trosovnica: iz rumenih cevk z drobnimi okroglimi luknjicami, dolgo je rumena, pozneje postane najprej oranzno rdeča in nato krvavo rdeča. Trosni prah rjavo zelen.

Bet: 7-15 x 3-8cm, v spodnjem delu trebušasto odebeljen, poln, rumen, prekrit najprej z rumeno, pozneje s krvavo rdečo mrezico, v spodnjem delu postane temno rdeč.

Meso: čvrsto, težko, rumeno, brez posebnega vonja in okusa. Na zraku po vsej rezni ploskvi zelo hitro in mocno pomodri, v betu mocneje kot v klobuku. Znacilno je tudi, da je vsa goba razmeroma zelo kompaktna in tezka.

Čas rasti: september in oktober, do polovice novembra.

Rastisce: listnat in mesan gozd, na apnencastih tleh, redek

Moznost zamenjave: ker ostane trosovnica dolgo rumena, je mlad podoben rumenemu gobanu, Boletus appendiculatus Schff. ex Fr., z rumenim betom in rumeno trosovnico, ki le rahlo pomodri, bet je spodaj znacilno korenasto zašiljen in razmeroma daljši od širine klobuka, medtem ko je bet težkega gobana razmeroma krajši od širine klobuka.

Uporabnost: Ni užiten,  ZAVAROVANA. Goba je na Rdečem seznamu gliv!

VIR: www.gobe.si; Naše gobje bogastvo (Zlata Stropnik, Bogdan Tratnik, Gabrijel Seljak)


Objave na drugih spletnih straneh: 

FOTO: ČRT ŠUŠTAR

Šentjošt, 21.09.2020 Foto Mitja Novak