O NAS

Gobarsko društvo Novo mesto je bil takrat še kot Gobarska družina Novo mesto ustanovljeno 05.08.1978. Šteje dobrih 85 članov, med katerimi je 5 determinatorjev.

Smo neprofitno društvo, ki temelji na prostovoljnem delu. Delujemo na področju spoznavanja gob, osveščanju našega članstva in prebivalstva ter varstva narave. Člani bogatimo znanje na determinacijah, razstavah in skupinskih nabiranjih.

Bogato znanje in izkušnje naših determinatorjev skušamo prenašati tako na člane kot na vse zainteresirane, odprte do narave in njenih bogastev. Člani pa se družimo tudi rekreativno in kulturno – na izletih in drugih gobarskih srečanjih.

Gobarski večeri

Gobarski večeri so bili in so še vedno ena od osnovnih oblik strokovnega izobraževanja članov na području gob in gobarjenja. V obdobju rasti gob se vsak ponedeljek zbere precejšnje število članov društva (včasih tudi nečlani), ki na gobarski večer prinesejo med tednom nabrane gobe. Pod strokovnim vodstvom priznanih določevalcev ( determinatorjev) določimo vrsto, rastišče, uporabnost in druge značilnosti posameznih gob. Takih večerov je vsako leto od 25 do 30, s povprečno udeležbo med 15 in 25 članov.

Skupinska nabiranja

Skupinsko nabiranje gob je posebna oblika dela društva. V sezoni rasti gob se enkrat na mesec odpravi na dogovorjeno območje večje število članov. Nabranim gobam neposredno na terenu določimo vrsto. Hkrati pa je tudi prijetno druženje članov.

Razstava gob

Če so gobarski večeri in skupinska nabiranja gob namenjeni predvsem članom društva za njihovo strokovno izobraževanje, so razstave gob namenjena širši javnosti. Za razstavo člani vložijo veliko svojega prostega časa (nabiranje gob, postavitve razstave, strokovno vodenje na razstavi itd.

Sodelovanje z mikološko zvezo Slovenije

Gobarsko društvo Novo mesto je med ustanovitelji te zveze. S svojimi člani sodeluje v posameznih organih zveze in v okviru sprejetega programa sodeluje pri njegovem uresničevanju. Zvezi društvo plačuje dogovorjeni del članarine. 

Sodelovanje z drugimi društvi

V okviru zveze društva sodeluje s posameznimi društvi v Sloveniji. Z medsebojnimi obiski si izmenjujemo izkušnje o gobah in gobarjenju. 

Družbena dejavnost

Društvo goji ves čas tudi razne oblike družabnosti. Gobarski večeri, skupno nabiranje gob, izleti in drugi načini medsebojnega sodelovanja so oblike, ki članom pomenijo koristno in prijetno preživljanje prostega časa. Gobarji so ljudje, ki jih druži narava. Pravi gobarji so vredni in dobro razpoloženi ljudje, ki jih družijo narava, dobra volja in ne nazadnje gurmanski užitki.

Kje nas najdete?