Strokovna ekskurzija 2022

V soboto, 27.8.2022 smo člani Gobarskega društva Novo mesto imeli strokovno ekskurzijo. Sprva smo se ustavili na Bizeljskem v repnici Najger. Simpatična gospa Aljoška nas je popeljala skozi repnico, kjer smo imeli tudi degustacijo vin z mladim sirom ter kruhom. Pot smo nadaljevali v Podsredo kjer smo si ogledali grad ter razstavo 50 liofiliziranih vrst gob, ki jo je pripravila Mikološka zveza Slovenije. Gobe smo si natančno ogledali in spregovorili o postopku lofilizacije. Na tem področju smo se naučili veliko novega.
Po ogledu gradu in razstave smo si vzeli malo prostega časa, pomalicali in naredili nekaj skupnih fotografij nato pa smo že pohiteli v Kozje kjer smo si ogledali še muzejsko učilnico “Šola moje mame”. Za konec so nas sprejeli še gobarji GD Kozje. Peljali so nas po njihovi lepo urejeni gobarski učni poti kjer smo si lahko na informativnih tablah prebrali značilnosti gob. Kljub izraziti suši, ki  pesti celotno Slovenijo že celo poletje, smo sproti nabrali tudi nekaj gobic in jih tudi determinirali. Spoznali smo nekaj novih vrst, ki jih v naših krajih še nismo našli.
Po vrnitvi iz terna so nas pogostili še z dobro hrano. Ker je bila družba zelo prijetna, pa tudi vreme nam je šlo na roko, smo se pri njih zadržali kar lep čas, klepetali in se veselili. Zahvaljujemo se GD Kozje za prijetno preživeto popoldan. Domov smo se vrnili z veliko novega znanja.